Zgodovina kibernetske varnosti - Od začetka do danes

Zgodovina kibernetske varnosti – Od začetka do danes

Kibernetska varnost je ključna v digitalnem svetu, kjer podatki krožijo hitreje kot kadarkoli prej. Od prvih dni računalništva do sodobnih spletnih groženj je razvoj kibernetske varnosti zgodba o boju med napadalci in zaščitniki. Sledimo njenemu razvoju in spoznamo ključne pojme, kot so kibernetski napad, penetracijski testi in digitalna forenzika.

PEN test, Penetracijski test

PEN test – preverite kako varna je vaša organizacija

Področje informacijske varnosti se v zadnjih letih izjemno povečuje in razvija. Zaradi digitalizacije procesov na vseh nivojih, informacije postajajo najpomembnejša strateška poslovna sredstva, zadnjih nekaj let opažamo porast kibernetskega kriminala in incidentov, povezanih z informacijsko varnostjo.

5 vrst kibernetske varnosti

5 vrst kibernetske varnosti

Kibernetsko varnost bi lahko opisali kot prakso obrambe računalnikov, strežnikov, mobilnih naprav, elektronskih sistemov, omrežij in podatkov pred zlonamernimi napadi. Znana je tudi kot varnost informacijske tehnologije ali varnost elektronskih informacij.

Vdor v socialna omrežja in kako se zaščititi pred njimi

Vdor v socialna omrežja in kako se zaščititi pred njimi

Zaradi hekerskih napadov med obdobjem maja 2018 in septembra 2019, kjer je bilo zlorabljenih preko 500 milijonov uporabnikov Facebooka je ta teden DPC – Irski organ za varstvo osebnih podatkov – ameriški družbi Meta naložili 265 milijonov evrov kazni. Preiskava je namreč prepoznala kršitev uredbe GDPR in odgovornost Mete za le-to. Poleg kazni so naložili tudi rok, do katerega morajo urediti postopke in zagotoviti skladnost z Uredbo GDPR.

Hekarski napad in vzpostavitev močnega gesla

Hekarski napad in vzpostavitev močnega gesla

V začetku meseca je podjetje IHG postalo žrtev hekarskega napada. Podjetje IHG, ki ima v lasti kar preko 6000 hotelov po svetu je o hekarskem vdoru svoje vlagatelje in javnost obvestilo v torek. Odgovornost za napad je prevzel par iz Vietnama, ki pa sta do baze podatkov prišla zahvaljujoč šibkemu geslu.

Najpogostejše grožnje kibernetski varnosti

Najpogostejše grožnje kibernetski varnosti

Kibernetske grožnje so dandanes prisotne vsepovsod. Mala in srednje velika podjetja pa so najpogostejše žrtve kibernetskih groženj, saj so ponavadi bolj ranljiva ker imajo sprejetih manj varnostnih ukrepov. Po Verizonovem poročilu so bila lani kar 1 od 5 žrtev kibernetskega napada ravno mala in srednja podjetja.

  • 1
  • 2