5 vrst kibernetske varnosti

Z leti se je izraz kibernetska varnost tako pogosto razširil, da je skoraj sinonim za izraze, kot je informacijska varnost, a temu ni tako. Kibernetska varnost je del informacijske varnosti – bistvo je, da se vsi varnostni ukrepi IT ne štejejo za kibernetsko varnost, saj ima kibernetska varnost svoja posebna sredstva, ki jih je treba zaščititi.

Kibernetsko varnost bi lahko opisali kot prakso obrambe računalnikov, strežnikov, mobilnih naprav, elektronskih sistemov, omrežij in podatkov pred zlonamernimi napadi. Znana je tudi kot varnost informacijske tehnologije ali varnost elektronskih informacij.

Seveda grožnjo kibernetski varnosti predstavljajo hekerji, ki imajo zlonamerni namen ukrasti lastniške podatke in informacije s kršitvami podatkov, zato je pomembno, da dobra kibernetska varnost organizacije vključuje tudi nabor orodij za kibernetsko varnost, namenjenih zaščiti zaupnih podatkov pred nepooblaščenim dostopom. Da pa bi lahko to naredili, je potrebno upoštevati, kako imajo ljudje, procesi in tehnologija enako pomembno vlogo pri ohranjanju varnosti informacij.

Zakaj je kibernetska varnost pomembna?

Kibernetska varnost je pomembna, saj ščiti vse kategorije podatkov pred krajo in poškodbami. To vključuje občutljive podatke, podatke, ki omogočajo osebno identifikacijo, zaščitene zdravstvene informacije, osebne podatke, intelektualno lastnino, podatke ter vladne in industrijske informacijske sisteme. Brez programa kibernetske varnosti se organizacija ne more braniti pred kampanjami vdora podatkov, zaradi česar je neustavljiva tarča kibernetskih kriminalcev.

Vrste kibernetske varnosti

Kibernetsko varnost lahko razvrstimo v pet različnih vrst:

  • Varnost kritične infrastrukture
  • Varnost aplikacij
  • Omrežna varnost
  • Varnost v oblaku
  • Varnost interneta (Internet of Things- IoT).

Da bi pokrila vse svoje temelje, bi morala organizacija razviti obsežen načrt, ki ne vključuje le teh pet vrst kibernetske varnosti, ampak tudi tri komponente, ki igrajo aktivno vlogo v drži kibernetske varnosti: ljudi, procese in tehnologijo.

Ljudje

Da bi pokrila vse svoje temelje, bi morala organizacija razviti obsežen načrt, ki ne vključuje le teh pet vrst kibernetske varnosti, ampak tudi tri komponente, ki igrajo aktivno vlogo v drži kibernetske varnosti: ljudi, procese in tehnologijo.

Procesi

Postopki, s katerimi strokovnjaki za kibernetsko varnost varujejo zaupne podatke, so večplastni. V osnovi so slednji zadolženi za odkrivanje in prepoznavanje groženj, zaščito informacij in odzivanje na incidente ter okrevanje po njih.

Vzpostavitev procesov ne zagotavlja samo stalnega nadzora vsakega od teh segmentov, ampak lahko v primeru kibernetskih napadov sklicevanje na dobro dokumentiran proces organizaciji prihrani čas, denar in zaupanje strank.

Tehnologija

Ko imate vzpostavljene okvire in procese je pomembna vzpostavitev ustreznih tehnoloških orodij. Smiselna je uporaba orodij za preprečevanje in boj proti napadom na kibernetsko varnost, kot so zaščita pred zlonamerno programsko opremo, protivirusna programska oprema, požarni zidovi itd.

Zaokrožite svojo varnost z nami!