Antivirusni program

Antivirusni program

Antivirusni program in pomen njihove namestitve na računalnikih

Antivirusni program je program, namenjen odkrivanju in odstranjevanju virusov in drugih vrst zlonamerne programske opreme iz računalnika ali prenosnika.

Zlonamerna programska oprema je koda, ki lahko poškoduje vaše računalnike in prenosnike ter podatke v njih. Vaše naprave se lahko okužijo tako, da nenamerno prenesete zlonamerno programsko opremo, ki je v priponki, povezani s sumljivim e-poštnim sporočilom, skrito na disku USB ali celo tako, da preprosto obiščete sumljivo spletno mesto.

Ko je zlonamerna programska oprema v računalniku ali prenosniku, lahko ukrade vaše podatke. Sledi šifriranje, tako da do njih ne morete dostopati, ali jih celo popolnoma izbriše. Zato je pomembno, da vedno uporabljate protivirusno programsko opremo in jo posodabljate ter tako zaščitite svoje podatke in naprave.

Antivirusni program so aplikacije ali zbirke programov, ki najdejo in odstranijo viruse v računalnikih in omrežjih. Poleg virusov lahko večina današnjih antivirusnih programov zazna in odstrani tudi druge vrste zlonamerne programske opreme.
Kako delujejo antivirusni program?

Antivirusna programska oprema začne delovati tako, da računalniške programe in datoteke preveri v podatkovni zbirki znanih vrst zlonamerne programske opreme. Ker hekerji nenehno ustvarjajo in širijo nove viruse, bodo računalnike pregledovali tudi zaradi možnosti novih ali neznanih vrst groženj z zlonamerno programsko opremo.

Običajno večina programov uporablja tri različne naprave za zaznavanje: posebno zaznavanje, ki identificira znano zlonamerno programsko opremo; splošno zaznavanje, ki išče znane dele ali vrste zlonamerne programske opreme ali vzorce, ki jih povezuje skupna kodna osnova, in hevristično zaznavanje, ki išče neznane viruse s prepoznavanjem znanih sumljivih struktur datotek. Ko program najde datoteko, ki vsebuje virus, jo običajno postavi v karanteno in/ali označi za izbris. Posledično postane nedostopna in odpravi tveganje za vašo napravo.

Sodobne antivirusne rešitve lahko:
 • odkrivajo, blokirajo in odstranjujejo viruse, zlonamerne programske opreme in izsiljevalske programske opreme,
 • preprečujejo kraje identitete ter blokiranje ribarjenja in goljufij,
 • opozarjajo na nevarna spletna mesta in povezave, preden jih kliknete,
 • pregledujejo temen splet in ugotavljajo, ali je bil e-poštni naslov kompromitiran,
 • varujejo spletne račune z varnim šifriranjem gesel.

  Povpraševanje

  Storitve IT-varnosti
  Kontakt
  Pišite nam ...

  info@varnost-it.si

  Obiščite nas ...

  Proletarska cesta 4, Ljubljana

  Potrebujete pomoč?