IT-forenzika
IT forenzika

IT-forenzika je uporaba preiskovalnih in analiznih tehnik za zbiranje ter ohranjanje dokazov iz določene računalniške naprave na način, ki je primeren tudi za predstavitev na sodišču. Cilj računalniške forenzike je izvesti strukturirano preiskavo in ohraniti dokumentirano verigo dokazov, da bi natančno ugotovili, kaj se je zgodilo na računalniški napravi ter ​​kdo je za to odgovoren.

Sam postopek se začne z zbiranjem informacij na način, ki ohranja njihovo integriteto. IT forenziki analizirajo podatke ali sistem, tako da ugotovijo, ali so bili podatki spremenjeni, kako so bili spremenjeni in kdo jih je spremenil. Forenzični postopek se uporablja tudi kot del postopkov obnovitve podatkov za zbiranje podatkov iz “zrušenega” strežnika, poškodovanega podatkovnega medija, nedelujočega operacijskega sistema ali druge situacije, ko sistem nepričakovano preneha delovati.

S pomočjo IT- forenzike zavarujemo digitalne podatke in poskrbimo za obnovo le-teh po namernem ali nenamernem izbrisu.

IT forenzika
Zakaj je IT forenzika pomembna?

Ker se računalniki in druge naprave za zbiranje podatkov pogosteje uporabljajo v vseh pogledih življenja, so digitalni dokazi – in forenzični postopek za njihovo zbiranje, ohranjanje ter preiskovanje – postali pomembnejši pri reševanju kaznivih dejanj in drugih pravnih vprašanjih.

Digitalni dokazi niso koristni samo za reševanje kaznivih dejanj iz digitalnega sveta, kot so kraja podatkov, kršitve omrežja in nezakonite spletne transakcije. Uporablja se tudi za reševanje zločinov iz fizičnega sveta, kot so vlomi, napadi, nesreče in umori.

Podjetja najpogosteje uporabljajo IT-forenziko za sledenje informacijam, povezanim s sistemskim ali omrežnim kompromisom, ki jih je mogoče uporabiti za prepoznavanje in pregon kibernetskih napadalcev. Podjetja lahko uporabljajo tudi digitalne forenzične strokovnjake in procese, ki jim pomagajo pri obnovitvi podatkov v primeru okvare sistema ali omrežja, ki jo povzroči naravna ali druga nesreča.

Storitve IT-varnosti
Kontakti
Obiščite nas ...

Proletarska cesta 4, Ljubljana

Pišite nam ...

info@varnost-it.si

Potrebujete pomoč?