Najpogostejše grožnje kibernetski varnosti

Najpogostejše grožnje kibernetski varnosti

 

Kibernetske grožnje so dandanes prisotne vsepovsod. Mala in srednje velika podjetja pa so najpogostejše žrtve kibernetskih groženj, saj so ponavadi bolj ranljiva ker imajo sprejetih manj varnostnih ukrepov. Po Verizonovem poročilu (Verizon Data Breach Investigations Report) so bila lani kar 1 od 5 žrtev kibernetskega napada ravno mala in srednja podjetja.

Enega največjih izzivov, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja, ko gre za kibernetsko varnost pa sta ravno ozaveščenost in razpoložljiva sredstva za obrambo pred akterji groženj. Da bi premagali te izzive, je ključnega pomena vedeti, s čim se soočate, zato smo zbrali glavne kibernetske grožnje, s katerimi se soočajo mala in srednje velika podjetja.

  1. Izsiljevalska programska oprema

Izsiljevalska programska oprema je lahko v različnih oblikah in velikostih, vendar vse deluje z istim osnovnim konceptom: plačati morate odkupnino, če želite pridobiti dostop do svojih podatkov. Pogosto napadalcem sledi še druga odkupnina, da preprečijo prodajo ukradenih podatkov na spletu.

  1. Napačne konfiguracije sistemov

Napačne varnostne konfiguracije nastanejo, ko varnostne nastavitve niso definirane in implementirane ali če se ohranijo privzete vrednosti. Običajno to pomeni, da konfiguracijske nastavitve niso v skladu z industrijskimi varnostnimi standardi. Napačne konfiguracije se pogosto obravnavajo kot lahka tarča, saj jih napadalci zlahka odkrijejo.

  1. Polnjenje poverilnic

Polnjenje poverilnic se zgodi, ko napadalec uporabi ukradene poverilnice iz ene organizacije za dostop do uporabniških računov v drugi organizaciji. Te poverilnice so običajno pridobljene z vdorom ali kupljene v temnem spletu.

  1. Socialni inženiring

Socialni inženiring ni vdor v sistem, temveč kompromitacija osebe, zaradi katere ta nevede oziroma izda zaupne informacije. To je najpogosteje v obliki lažnega predstavljanja po e-pošti, pri katerem posameznika zavedejo. Običajno je socialni inženiring prvi korak v večstopenjskem kibernetskem napadu.