Hekarski napad in vzpostavitev močnega gesla

Hekarski napad in vzpostavitev močnega gesla

 

V začetku meseca je podjetje IHG postalo žrtev hekarskega napada. Podjetje IHG, ki ima v lasti kar preko 6000 hotelov po svetu je o hekarskem vdoru svoje vlagatelje in javnost obvestilo v torek. Odgovornost za napad je prevzel par iz Vietnama, ki pa sta do baze podatkov prišla zahvaljujoč šibkemu geslu.

Šlo je za napad z izsiljevalsko programsko opremo, s katero so izbrisali velike količine pridobljenih podatkov. Uporabniki v času napada tudi niso uspeli dostopati do IHG sistemov rezervacij in prijav.

Takšne napade se lahko prepreči z vzpostavitvijo dobrega in močnega gesla. S slednjim se možnost napada znatno zmanjša!

Kibernetski kriminalci imajo na voljo več taktik za vdiranje v gesla, vendar je najlažja ta, da preprosto kupijo gesla s temnega spleta. Z nakupom in prodajo poverilnic za prijavo in gesel na črnem trgu se vrti velik denar in če že več let uporabljate isto geslo, obstaja velika verjetnost, da je ogroženo.

In kako oblikovati močno geslo?

Močno geslo vam pomaga pri varovanju vaših osebnih podatkov, z njim učinkovito zaščitite svojo e-pošto, datoteke in drugo vsebino predvsem pa preprečite nekomu drugemu dostop do vaših podatkov.

Naj bo unikatno.
Geslo naj ne vsebuje vašega imena ali datuma rojstva. Naj bo unikatno in nenavadno.

Naj bo dolgo.
To je najbolj kritičen dejavnik. Ne izberite nič krajšega od 15 znakov, po možnosti več.

Uporabite mešanico znakov.
Bolj kot zmešate črke (velike in male), številke in simbole, močnejše je vaše geslo in težje ga napad s surovo silo razbije.,

Ne uporabljajte nepozabnih poti na tipkovnici.
Podobno kot zgornji nasvet, da ne uporabljajte zaporednih črk in številk, tudi ne uporabljajte zaporednih poti na tipkovnici.