požarni zid
Stop! Požarni zid!

V današnjem svetu si je nemogoče predstavljati, da bi človeštvo lahko delovalo brez tehnologije in spletnih povezav. Ta tehnologija pa odpira nove možnosti zlorab, ki so prav tako doživele razcvet, zato je danes v podjetjih in ustanovah prednostna naloga zaščititi omrežje in računalniške sisteme.

Nedvomno je velik izziv v svetu omrežne varnosti zagotoviti varen dostop do podatkov, varne transakcije, varnost in zasebnost naših podatkov itd. Vsakokrat, ko se povežemo na svetovni splet tvegamo stvari, kot so podatki in informacije v našem lokalnem omrežju, sredstva oziroma oprema (računalniki in druge omrežne naprave) in ugled.

Požarni zidovi so pomemben člen pri zagotavljanju varnosti v času, ko si življenja brez interneta enostavno ne znamo predstavljati. Potrebuje ga že skoraj vsaka naprava, povezna v internet, saj omogoča nadzorovanje omrežnega prometa med notranjim lokalnim in zunanjim javnim omrežjem.

Prve različice požarnih zidov so se pojavile že v 80ih letih in so zadoščale za takratne potrebe v internetni tehnologiji, dandanes pa poznamo strojne in programske. Požarni zid je pomembnejši del računalniške opreme in predpogoj za varno uporabo spleta, saj ločuje dva odseka omrežij: tistemu, ki lahko zaupamo ter tistemu, ki ne.

So ena osnovnih vrst zaščit v sodobnem internetnem omrežju.

Požarni zid v svetu računalništva predstavlja napravo, ki ločuje potencialno nevarno zunanje omrežje od lokalnega omrežja, vendar pa mora biti tako napredna, da z določenimi pravili omeji vhodni in izhodni omrežni promet ter zagotavlja varnost pred nezaželenim in nevarnim omrežnim prometom. Slednji lahko nastopa kot programska ali kot strojna oprema.

“Požarni zid je ena osnovnih vrst zaščit v sodobnem internetnem omrežju”

Programski požarni zidovi so vrsta požarnih zidov, ki so programsko nameščeni na posameznem računalniku. Njihova naloga je nadzirati vsak vhod, preko katerega poteka omrežni promet na računalniku. Programski požarni zidovi imajo tako seznam vseh aplikacij, ki imajo dostop do omrežja, in izvajajo nadzor na vhodih, preko katerih poteka komunikacija. Če požarni zid odkrije nevaren promet, ga blokira in opozori uporabnika o neavtoriziranem prometu. So dokaj enostavni za uporabo in skoraj obvezna programska oprema na osebnih računalnikih.